Trends

Published on februari 22nd, 2019 | by Marlou

0

Wat is een hybride warmtepomp?

Wanneer je een cv ketel combineert met een warmtepomp krijg je een systeem van een warmtepomp cv. Dit wordt ook wel een hybride warmtepomp genoemd. In gebouwen waarin een hybride verwarmingssysteem wordt gebruikt is er sprake van een samenwerking tussen een warmtepomp en een cv of HR ketel. Het geheel zorgt voor de verwarming van het gebouw en het water. In dit artikel gaan we verder in op wat een hybride warmte pomp is, waar het uit bestaat en waarom je zo’n systeem zou willen.

Het hybride verwarmingssysteem

Een hybride warmtepomp bestaat uit twee verschillende systemen die zorgen voor verwarming. Hierbij is vaak een van de twee systemen milieubelastend en de ander totaal niet. Het gaat dan om een cv of HR ketel in combinatie met een warmtepomp. Er zijn verschillende warmtepompen en dat zijn: lucht/water, brine/water, ventilatielucht/water en water/water warmtepompen. Een hybride warmtepomp bestaat vaak uit twee losse verwarmingssystemen. Er bestaan ook systemen waarin de soorten verwarmingssystemen zijn gecombineerd in één behuizing.

Waarom een hybride warmtepomp?

Je kan natuurlijk een cv of HR ketel vervangen voor een warmtepomp. Dit is de meest ideale situatie en het beste voor het milieu. Hierdoor zou een gebouw klimaatneutraal of CO2 neutraal verwarmd kunnen worden. Helaas is dit niet zo gemakkelijk. Dit komt omdat de meeste woningen in Nederland aangesloten zijn op aardgas en niet heel energiezuinig zijn. Bij een hybride warmtepomp wordt alleen tijdens de koude maanden aardgas aangesproken om een huis te verwarmen of te zorgen voor warm water.

Daarbij zorgt een hybride warmtepomp dat niet de gehele verwarming vervangen hoeft te worden. Het zorgt ervoor dat een bestaand verwarmingssysteem energiezuiniger wordt en dus beter voor het milieu is. Hybride warmtepompen kunnen gebruikt worden met standaard radiatoren. Hierdoor zijn er geen grote technische aanpassingen nodig bij de installatie van de warmtepomp. Dit scheelt weer in de kosten.


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑