Inrichting

Published on september 22nd, 2015 | by Marlou

Met Mazout altijd een warm bad

In de meeste huisgezinnen in Nederland wordt er gebruik gemaakt van een CV ketel om uw water in de op sanitaire plaatsen te verwarmen. Echter, in België gaat het er heel anders aan toe. Daar gebruiken ze mazoutketels om hun water te verwarmen. Lopen ze daarmee achter op Nederland of is het gewoon een andere manier van leven?

 Wat is mazout?

Mazout is eigenlijk een soort stookolie. Deze olie wordt – zoals het woord al aangeeft – gestookt. De warmte die vervolgens vrijkomt wordt gebruikt om het huis mee te verwarmen, maar ook om het water waarmee je onder de douche staat wordt hiermee verwarmd. Het resultaat is hetzelfde, echter is het proces heel anders.

Mazoutprijzen sterk in daling

De afgelopen jaren zijn er veel Belgische gezinnen overgestapt van een mazoutketel naar een elektrische boiler om hun badkamerwarmte mee te verwarmen. De reden was een stijging van de mazoutprijs in België. Echter, is de prijs voor deze stookolie de afgelopen maanden flink gedaald. In januari 2014 betaalden we nog zo’n €0,86 per liter. negen maanden later stond de teller op €0,71. Als je vandaag de dag naar een mazoutleverancier gaat, betaalt u nog maar €0,56 per liter. De reden hiervan is de veranderingen in de internationale brandstofprijzen. Deze dalen, waardoor ook de prijs voor stookolie blijft afnemen. Hierdoor hebben veel Belgische gezinnen besloten om hun badkamer nog te verwarmen door middel van stookolie, het zogenaamde mazout in België.

Mazout in de Nederlandse badkamers

In Nederland wordt er weinig gesproken over mazout of stookolie om je huis mee te verwarmen. Het is daarom ook schaars te verkrijgen in Nederland. Hierdoor liggen de prijzen een stuk hoger en zou het voor ons Nederlanders niet rendabel zijn om over te stappen op een mazoutketel. Daarnaast zijn deze ketels erg ouderwets en moet u een grote hoeveelheid mazout opslaan om uw sanitaire plaatsen te kunnen verwarmen.


About the AuthorBack to Top ↑