Geen categorie

Published on november 6th, 2018 | by Marlou

0

Hoe kan ik een lek voorkomen?

Niemand kan je voor de volle honderd procent garanderen dat je nooit een lekkage zal krijgen, zelfs de beste loodgieter niet. Een lekkage komt altijd op het verkeerde moment en daarom is het toch fijn als je zelf wat voorzorgsmaatregelen kan nemen om de kans op een lekkage zo klein mogelijk te houden. Een manier om de kans op een lekkage te verkleinen is door de leidingen regelmatig te laten controleren door een loodgieter. Doe dit bijvoorbeeld elke twee jaar. Op deze manier zullen leidingen niet compleet verslijten zonder dat je hier erg in hebt. Ook is het belangrijk om je dakgoot zo nu en dan te reinigen, vooral in de herfst, om zo beschadigingen en verstoppingen te verhelpen en te voorkomen. Een verstopte dakgoot kan namelijk overstromen waardoor water je muren kan aantasten.

Toch een lek. Wat nu?
Tijdens het strenge seizoen, waarbij te veel regen of buitensporige sneeuw zich aanmeldt op het dak van het huis, kan onverwachte lekkage voorkomen. Deze lekkages kunnen ontstaan door een slecht waterleidingsysteem ten gevolge van ouderdom of slijtage. Het lijkt misschien lastig om het lek te identificeren, maar je kunt niet wachten tot je huis overstroomt. Er moet dus snel gehandeld worden. Zo zou je lekdetectie kunnen toepassen. Daarnaast kun je  in een paar simpele stappen kun je het probleemgebied vinden om het vervolgens met eenvoudige hulpmiddelen te repareren. Inspecteer altijd eerst de risicoplaatsen, zoals de gootsteen, de kranen en andere hoofdleidingen. Gebieden met overmatig vocht kunnen je helpen om de lekken te identificeren. In het geval er een lekkage is op het dak, vind je de vochtplekken terug op je plafond. De bron van het lek kan lastig te vinden zijn, aangezien je het vocht moet volgen tot je de oorzaak van het probleem hebt gevonden. Zet vervolgens de hoofdkraan uit om verdere waterschade, zoals schimmelgroei en vlekken te voorkomen. Indien het nodig is het dak op te klimmen is voorzichtigheid geboden. Ga alleen het dak op wanneer je voldoende veiligheidsmaatregelen hebt genomen. In het geval dat een buis lekt, kan dezelfde procedure worden uitgevoerd, behalve dat men loodgieterswerktuigen moet gebruiken om de leidingen te repareren die beschadigd zijn. Schakel eerst de hoofdwatervoorziening uit. Breng vervolgens de verbindingsmof of de tape aan op de fittingen en de beschadigde verbindingen alvorens ze aan te sluiten om de verbindingen af te dichten en lekken te voorkomen.

Tot slot
Zorg ervoor dat je de bron van de lekkage kent, neem voorzorgsmaatregelen, met name voordat je het dak opklimt en gebruik altijd de juiste gereedschappen en apparatuur om het probleem op te lossen. Regelmatig onderzoek zal helpen om verdere lekken te voorkomen. Wanneer pijpen hun beste tijd gehad hebben kan je ze vervangen voordat er een probleem voordoet.

Bron: 123verbouwen.nl


About the AuthorGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to Top ↑